Vesti

Fondacija ,,Humanist ” pokrenula jedinstven projekat u Srbiji

Podeli vest

Uvrede, pretnje i diskriminacija nekada su bili rezervisani uglavnom za “problematična” okruženja i predstavljali su sporadičnu pojavu, kojoj su deca i mladi ljudi, kao emocionalno najosetljivije kategorije društva, bili izloženi tek povremeno. Škole i porodično okrilje smatrani su bezbednom sredinom, u kojoj je mlada osoba dobijala preko potrebnu sigurnost tokom odrastanja. Danas, zahvaljujući online komunikaciji i činjenici da možemo biti dostupni bilo gde i u svako doba, bezbedno okruženje gotovo da ne postoji.

Mada je internet višestruko olakšao i obogatio našu svakodnevicu, svedočimo i njegovoj masovnoj zloupotrebi. Korišćenje interneta, pre svega društvenih mreža, na neadekvatan način, odnosno promovisanjem nasilja, može ostaviti trajne posledice na psihološko stanje mlade osobe, a neretko se događa da se izloženost pomenutom vidu nasilja završi suicidom.

Fondacija „Humanist“ pokrenula je projekat „Zagrli“, koji se bavi prevencijom govora mržnje i nasilja na internetu. Projekat ima za cilj animiranje osnovnih škola kao saradnika na akcijama i mnogim korisnim radionicama kako za decu tako i za roditelje:

– „Zagrli“ je projekat koji objedinjuje nekoliko trenutno velikih problema koje nam internet donosi. Pored onih edukativnih, zanimljivih, imamo i negativan uticaj koji je zadnjih godina kulminirao i postao loš za mlade. Moramo imati pojedinačnu odgovornost i mi koji usputno koristimo društvene mreže kao nivo zabave, pomoći u poslu i promociji, ali i oni koji od društvenih mreža i platformi za prikaz video sadržaja zaradjuju. Fondacija „Humanist“ od početka 2021 godine učestalo prati pojedinačni rad mnogih influensera. Sadržaj koji su pojedini plasirali javno, direktno negativno utiču na decu i plasiraju im ne tako lepu sliku o životu i vaspitanju. Projektom „Zagrli“ uključićemo obrazovne ustanove, influensere koji svojim sadržajem treba da budu uzor mladima, ali i one koji smatraju da ipak njihov kontent ne ugrožava nikoga i na taj način ih kroz razne debate i radionice demantujemo i usmerimo na pravi put. – Izjavio je Branislav Simić ispred fondacije „Humanist“.

Povodom zvaničnog  pokretanja  projekta „Zagrli“  u nedelju 02.10 fondacija „Humanist“ organizovala je veče prijatelja, odnosno „Humanitarnu žurku“ u kojoj su u ime podrške projektu učestvovali Milyana, Nemanja Nemke Stojšić, Dj Sen Trope, Dj Bob, Djordje Žunić, Bojan Marović, a gost večeri bila je Sandra Rešić koja tradicionalno već četiri godine učestvuje u svakoj novoj akciji fondacije „Humanist“.

Projektu „Zagrli“ kao partner priključila se i osnovna škola „Dragojlo Dudić“ sa Zvezdare, koja će zajedno sa fondacijom „Humanist“ pokrenuti akcije od važnosti za edukaciju dece i roditelja.

Fondacija Humanist očekuje podršku resornog ministarstva i svih relevantnih institucija, kao i ličnosti iz različitih sfera javnog života, koje svojim uticajem mogu doprineti boljem razumevanju svih opasnosti koje digitalno doba nosi sa sobom, te prevenciji daljih zloupotreba savremenih vidova komunikacije.

Newsletter prijava

Upiši svoj email i ostani u toku s našim radom!

Upotreba kolačića

Naš sajt koristi kolačiće kako bi poboljšao korisničko iskustvo